Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

FRANKLINS GYMNASIUM

Translate

Naturvetenskaps­programmet

Naturvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och passar dig som tycker att det är spännande med vetenskap och vill veta mer om hur allt i världen är uppbyggt.

Under utbildningen lär du dig om den naturvetenskapliga bakgrunden till hur allt fungerar på jorden. Du utvecklar dina kunskaper om naturens sammanhang, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematiska samband. Du lär dig att tänka kritiskt och att föra logiska resonemang. Du lär dig metoder för att lösa olika typer av problem och för att göra vetenskapliga iakttagelser – och utvecklar på så sätt ett naturvetenskapligt arbets- och förhållningssätt.

Obegränsade framtidsmöjligheter

Du som redan nu vet att du vill studera vidare till läkare, veterinär, ingenjör eller forskare kommer att trivas här. Har du inte en aning om vad du vill arbeta med i framtiden så ger naturvetenskapsprogrammet dig en bred bas att stå på inför vidare studier inom alla områden. På Franklins gymnasium har du möjlighet att nå maximal meritpoäng.

Inriktningar - natur

På Franklins gymnasium finns det möjlighet att läsa två inriktningar på naturvetenskapsprogrammet:

Inriktning naturvetenskap

För dig som vill läsa fördjupade kurser inom biologi, kemi, fysik och matematik. Inriktningen ger behörighet till alla högre utbildningar inom naturvetenskap och teknik.

Inriktning naturvetenskap och samhälle

För dig som vill läsa en mer samhällsvetenskaplig inriktning på naturvetenskapsprogrammet. Den här inriktningen ger bredare kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Teori med verklighetsförankring

På Franklins gymnasium varvar vi teori med praktiska moment, så att du verkligen förstår matematiken och de naturvetenskapliga ämnena. De praktiska momenten kan vara experiment, laborationer eller fältstudier – flera av dem kopplade till Sveriges största bioläkemedelsföretag AstraZeneca. Du kommer bland annat att få träffa forskare och få höra mer om aktuella forskningsprojekt. Samtidigt får du insyn i och förståelse för hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa läkemedel och tekniska innovationer som räddar och förbättrar liv över hela världen.

Redo för vidare studier

För att du ska bli riktigt väl förberedd för eftergymnasiala studier, får du redan under din gymnasietiden nära kontakt med universitetsvärlden.
Några exempel på vad som kan ingå är prova-på föreläsningar, regelbunden kontakt med studenter som läser olika universitetsprogram, och laborationer i universitetsmiljö. Under dina tre år på Franklins gymnasium kommer du dessutom att få träna dig att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läroböcker på utbildningar vid högskola och universitet.

På Franklins har vi fler idéer och verktyg som kommer att underlätta din skolgång - och göra dig så väl förberedd för eftergymnasiala studier som möjligt. Bland annat börjar vi klockan 09 på morgonen för att du ska komma pigg och utsövd till skolan. Läs mer om detta och våra andra idéer/verktyg här.

Studieresor i Sverige och utomlands

Tillsammans åker vi på årliga studieresor. Vi lär känna varandra, har roligt och upplever spännande saker. Så här ser upplägget ut:

Åk 1: Exkursion med övernattning. Fokus på att lära känna elever och lärare på skolan.

Åk 2: Stockholmsresa med intressanta studiebesök och andra roliga upplevelser.

Åk 3: Englandsresa i Rosalind Franklins spår.


VILL DU SE VÅRT SCHEMA?

image/svg+xml symboler

VILL DU SE POÄNGPLAN?

image/svg+xml symboler

VILL DU LÄSA VÅR BROSCHYR?

image/svg+xml symboler

En film säger mer än tusen ord!

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-11-09 13.34

.

Bilden visar datumen 12 oktober 2019

ÖPPET HUS

Nu har vi haft vårt sista Öppet hus inför skolstart 2019. Nästa Öppet hus är inplanerat den 12 oktober.

Kunskapsutbyte med forskare från AstraZeneca

"Genom att stötta Franklins gymnasium är vi på AstraZeneca med och inspirerar nästa generations forskare och specialister inom medicin och teknik. Ni behövs i framtiden för att vi tillsammans ska kunna fortsätta rädda liv och förbättra människors hälsa i hela världen."

Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca Göteborg